Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen. Työtä tehdään luottamuksellisesti yhdessä oppilaiden, huoltajien, opettajien ja muun oppilashuollon henkilöstön kanssa.
Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain. Lisäksi lääkäri tapaa kaikki oppilaat 1., 5. ja 8.lk:lla. Vanhemmat kutsutaan 1., 5. ja 8.lk tarkastuksiin ja ovat tervetulleita aina halutessaan mukaan muihinkin tarkastuksiin. Tarvittaessa järjestetään lapsen tai nuoren terveydentilaan liittyviä yksilöllisen tarpeen mukaisia seurantakäyntejä, jotka suunnitellaan aina yhdessä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Huoltajien on kuitenkin itse hoidettava ajanvaraus näihin seurantakäynteihin sovittuna ja suunniteltuna ajankohtana. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti kouluterveydenhuollon verkkopalveluiden kautta tai olemalla yhteydessä oman koulun terveydenhoitajaan puhelimitse.
Kouluterveydenhuollossa jatketaan neuvolassa aloitettua kansallista rokotusohjelmaa. Kouluikäisen rokotusohjelmaan kuuluvat 5. ja 6. luokan tarkastuksessa annettava HPV-rokote sekä 8. luokan terveystarkastuksessa tehostettava jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä rokote. Kouluterveydenhuollossa rokotetaan vuosittaiset kausi-influenssarokotteet riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille.
Sairaanhoito ei sisälly kouluterveydenhuoltoon, vaan sairaanhoidolliset asiat hoidetaan omalla terveysasemalla. Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat, infektiotaudit ja pitkäaikaiset sairaudet tulee hoitaa omalla terveysasemalla.
Koulupäivän aikana sattuneissa tapaturmissa tai sairastumisissa otetaan yhteyttä huoltajiin. Tämän vuoksi on tärkeää, että koululla on huoltajien ajantasaiset yhteystiedot ja että huoltajat ovat tallentaneet opettajan ja opiskeluhuollon toimijoiden puhelinnumerot omaan puhelimeensa. Lääkärin ensiapua vaativat koulutapaturmat hoidetaan omalla terveysasemalla. Oppilaan kuljetuksista vastaavat ensisijaisesti huoltajat. Koulu vastaa oppilaasta, kunnes huoltajiin on saatu yhteyttä ja jatkotoimenpiteistä sovittu.
Mikäli perheellä herää huoli lapsen koulunkäyntiin tai hyvinvointiin liittyen, toivomme perheen ottavan yhteyttä matalla kynnyksellä. Terveydenhoitaja osallistuu koulun yhteisöllisiin ja tarvittaessa yksilöllisiin oppilashuollollisiin tapaamisiin. Yksilöllisissä oppilashuollollisissa tapaamisissa mietitään yhdessä perheen kanssa mahdollisia tukitoimia oppilaalle, jotta koulunkäynti olisi sujuvaa ja mielekästä.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille